Meningeoom

Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat uitgaat van het hersenvlies.

Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar zich hersenvlies bevindt: rond het hele centrale zenuwstelsel (dus ook rond het ruggenmerg) en tussen de hersendelen, waar het hersenvlies een tussenschot vormt. 

Het is een goedaardige tumor, die slechts heel zelden kwaadaardig kan ontaarden. De tumor is dus niet te vergelijken met een hersentumor die uit het hersenweefsel zelf voortkomt. De tumor komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, wat te maken heeft met de gevoeligheid ervan voor hormonen. Meestal ontstaat hij op middelbare leeftijd. Het is een langzaam groeiende tumor, zodat de verschijnselen vaak heel langzaam en sluipend ontstaan.

Toon meer

Klachten / symptomen meningeoom

De verschijnselen kunnen algemeen zijn en berusten op verhoging van de druk in het hoofd, zoals

  • hoofdpijn
  • eventueel met misselijkheid en braken.

Anderzijds zijn er de verschijnselen die te maken hebben met de plaats van de tumor. Deze kunnen variëren van psychische stoornissen, spraakstoornissen, verlammingsverschijnselen, dubbelzien, tot epileptische aanvallen.

Als het meningeoom in het achterhoofd groeit kan een stoornis optreden van de circulatie van het hersenvocht met optreden van een waterhoofd of hydrocefalie.

Wanneer een meningeoom in het wervelkanaal groeit ontstaan verschijnselen van druk op het ruggenmerg: verlammingsverschijnselen en of gevoelsstoornissen onder het niveau van de tumor. Ook kunnen stoornissen van de sluitspieren optreden.