Malaria

Malaria is een ziekte veroorzaakt door de malariaparasiet.

Malaria is een gevaarlijke ziekte. De ziekte komt alleen voor in tropische en subtropische gebieden.

Deze parasiet kunt u krijgen door een muggensteek. De muggen dragen de parasiet bij zich. Deze muggen zitten vooral op het platteland en minder in steden. Bij een steek van een besmette mug komen de parasieten in uw bloed terecht. U merkt daar in het begin niets van. Tien tot veertien dagen na besmetting met de parasiet krijgt u last van de verschijnselen. Gebruikt u malariamedicijnen? Dan kunt u toch ziek worden. De eerste verschijnselen komen dan meestal pas na maanden of zelfs jaren. Er zijn verschillende vormen van malaria: malaria tertiana, quartana of tropica.

Toon meer

Klachten / symptomen malaria

De verschijnselen zijn:

  • koorts
  • koude rillingen
  • misselijkheid
  • hoofdpijn
  • hevig zweten
  • diarree
  • braken.

Heeft u een of meer van deze klachten tijdens of na een reis naar de (sub)tropen? Ga dan naar uw huisarts. De arts onderzoekt of de parasiet in uw bloed zit. Als u malaria hebt, krijgt u medicijnen.

Malaria teritana of quartana
Bij malaria tertiana of quartana krijgt u aanvallen van koorts en koude rillingen. Bij malaria tertiana krijgt u deze aanvallen om de 2 dagen. Bij malaria quartana om de 3 dagen. U kunt zich tijdens de koortsperioden erg ziek voelen. Toch zijn deze vormen van malaria meestal goedaardig. Wel kan de ziekte na genezing nog een paar keer terugkomen.

Malaria tropica
Malaria tropica kan dodelijk zijn. In het begin hebt u koorts, met of zonder koude rillingen. Verder kunt u last hebben van hoofdpijn, spierpijnen, misselijkheid, braken en diarree. Uw milt wordt groter en u krijgt bloedarmoede. Al na enkele dagen kunnen organen, zoals de nieren, de lever en de milt, minder goed gaan werken. U kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van geelzucht, verwardheid en vocht in de longen. U kunt in coma raken of in shock. Zonder behandeling is de ziekte meestal dodelijk.

Waarom met malaria naar CWZ?

Malaria dient zo snel mogelijk behandeld te worden met anti-malaria medicijnen in het ziekenhuis. Daarnaast is het vaak nodig om een persoon met malaria extra vocht toe te dienen en soms medicatie om de bloeddruk op peil te houden. In CWZ is een team van specialisten aanwezig met veel ervaring in het behandelen van malaria. Bij hen bent u in goede handen.