Lyme, ziekte van

Door een tekenbeet kunt u besmet raken met de lymebacterie (borrelia burgdoferi). U krijgt dan de ziekte van Lyme.

Niet alle teken zijn besmet met de Lymebacterie en de kans op besmetting na een tekenbeet is gelukkig erg klein. 

Klachten / symptomen ziekte van Lyme

  • Als de bacterie via de tekenbeet in uw lichaam terechtkomt, kan dat zorgen voor lichte tot ernstige klachten. De ziekte van Lyme veroorzaakt verder verschijnselen die ook bij heel veel andere ziekten voorkomen, zoals vermoeidheid. Daardoor is de ziekte van Lyme niet altijd makkelijk te herkennen.
  • Als iemand besmet is met de Lyme bacterie kan er na 3 weken tot 3 maanden een rode vlek rond de plek van de tekenbeet ontstaan. Deze plek wordt steeds groter. Na een tijd wordt het midden bleker. Er ontstaat dan een ring (dit heet erythema migrans). Verder voelen mensen zich soms grieperig, met opgezette lymfeklieren, koorts en vermoeidheid. Het erythema migrans is goed te behandelen met antibiotica.
  • Heel af en toe kan de bacterie zich door het lichaam verspreiden. Er kunnen dan ontstekingen ontstaan van het zenuwstelsel, de gewrichten of het hart. Soms ontstaat er als laat gevolg van de ziekte van Lyme een paars-rode verkleuring van de huid. Ook deze klachten kunnen goed met antibiotica behandeld worden.
  • Een klein deel van de besmette personen houdt chronische klachten. Bijvoorbeeld gewrichtspijn, vermoeidheid, duizeligheid, zomaar omvallen, geheugenverlies, moeite met praten of schrijven, verdwalen of slaapproblemen. Het is tot op heden niet duidelijk wat de precieze oorzaak is van deze klachten. In wetenschappelijk onderzoek is niet aangetoond dat dergelijke klachten in mensen worden veroorzaakt door een blijvende aanwezigheid van de Lymebacterie. Daarom helpen antibiotica vaak niet, en het nut van aanvullende antibiotische therapie is in meerdere wetenschappelijke onderzoeken niet aangetoond. Soms wordt er toch een nieuwe kuur met antibiotica geadviseerd, zeker bij die patiënten die in het vroege stadium van de ziekte onvoldoende zijn behandeld. Dit wordt bij iedere patiënt individueel afgewogen.

Waarom naar CWZ met ziekte van Lyme?

Op de polikliniek interne geneeskunde zijn internist-infectiologen aanwezig met speciale expertise op het gebied van de behandeling en diagnostiek van de ziekte van Lyme. Zij werken volgens de Nederlandse CBO-richtlijn Lymeziekte. U kunt bij hen terecht voor een kundig en eerlijk advies over de beste aanpak van uw klachten.

CWZ heeft de Kwaliteitszegel Dermatologie. Dit Kwaliteitszegel Dermatologie is door Huid Nederland aan CWZ toegekend. CWZ biedt goede kwaliteit van zorg voor huidpatiënten.