Huidziekte ichthyosis

Ichthyosis is een huidziekte.

Bij mensen met ichthyosis is de huid extreem droog en schilferig.

Het bovenste deel van de huid (de hoornlaag) is veel dikker dan normaal. Door de schilfering kan de huid op een vissenhuid lijken. Daarom wordt de ziekte ook wel vissenschubziekte genoemd. Er zijn verschillende vormen van ichthyosis. De meeste vormen zijn erfelijk. Kinderen hebben ichthyosis dus vaak vanaf hun geboorte of krijgen de verschijnselen in de maanden of jaren daarna. De huidziekte kan ook ontstaan door bepaalde medicijnen of tekorten aan voedingsstoffen.

Toon meer

Klachten / symptomen ichthyosis

Omdat de hoornlaag dik en stug is bij mensen met ichthyosis, kan bewegen pijn doen. De huid kan openbarsten. Er ontstaan dan sneller ontstekingen. Verder raakt het lichaam makkelijker oververhit. Het lichaam koelt zichzelf namelijk af door te zweten. Bij ichthyosis is zweten moeilijk door de dikke hoornlaag. Verder kunnen door de sterke schilfering haren soms niet goed groeien. Hierdoor ontstaan dan kale plekken.

Waarom naar CWZ met ichthyosis?

CWZ heeft de Kwaliteitszegel Dermatologie. Dit Kwaliteitszegel Dermatologie is door Huid Nederland aan CWZ toegekend. CWZ biedt goede kwaliteit van zorg voor huidpatiënten.