Tips bij hooikoorts

8 tips van de KNO-arts

Hooikoorts is een vervelend probleem. KNO-arts Bas van de Borne geeft tips om het pollenseizoen klachtenvrij door te komen.

KNO-arts Bas van den Borne: ‘Anderhalf miljoen Nederlanders hebben last van hooikoorts. Neusverstopping, niesbuien, hoofdpijn, jeukende en tranende ogen … het zijn allemaal vervelende klachten die daarbij kunnen horen. Bovendien kunnen deze klachten u ’s nachts wakker houden. Dit zorgt weer voor energieverlies overdag, wat erg storend kan zijn.’

Hierbij enkele tips om de hooikoortsklachten te beperken.

Kies de juiste medicijnen

Als u veel last heeft van hooikoorts, kunt u het beste met uw huisarts overleggen welk middel het meest geschikt is. De arts kan bovendien een allergietest laten uitvoeren. 

Begin op tijd met slikken

Begin vroeg met het gebruik van medicatie: enkele weken voordat de pollen vrijkomen.

Mijd pollen zo veel mogelijk

In steden is de concentratie pollen in de lucht drie tot vijf keer lager dan op het platteland. In een stad zou u dus minder last moeten hebben van hooikoorts.

Kies het juiste moment om te gaan sporten

De concentratie stuifmeel in de lucht is vlak na een regenbui het laagst. Dat is voor hooikoortspatiënten het beste moment om te gaan wandelen of sporten. Ook 's ochtends vroeg is het gehalte aan stuifmeel in de buitenlucht minder hoog dan later op de dag.

Houd uw huis pollenvrij

Stuifmeel dwarrelt in huis op de grond, als er geen tocht is. Stofzuig regelmatig met een stofzuiger met goede filters om de concentratie stuifmeel laag te houden. Horren voor open ramen en deuren houden pollen een klein beetje tegen.

Smeer vaseline rond de neus

Sommige mensen hebben er baat bij om een beetje vaseline rond hun neusgaten te smeren. Een deel van het stuifmeel blijft namelijk plakken op de vaseline en komt zo de neus niet in. 

Niet wrijven, gebruik een washandje

U kunt beter niet in uw ogen wrijven, omdat u het stuifmeel op de ogen en aan de handen dan alleen maar verder verspreidt. Gebruik een nat washandje om uw ogen schoon te houden. Ook oogdruppels tegen allergie kunnen helpen.

Houd uw huisdieren schoon

Honden en katten zijn – vanwege hun vacht – lopende verzamelaars van stuifmeel. Het is daarom goed om de dieren regelmatig te wassen of te borstelen.