Hoofdpijn door medicijnovergebruik

Dit is een chronisch, bijna-dagelijks hoofdpijnsyndroom dat ontstaat door overmatig gebruik van medicijnen om pijn te bestrijden.

Medicijn-overgebruiks hoofdpijn ontstaat alleen bij mensen die bekend zijn met hoofdpijn en is dus een verergering van een al langer bestaande primaire vorm van hoofdpijn (meestal migraine of spanningshoofdpijn). Bij patiënten met clusterhoofdpijn is medicijnovergebruiks hoofdpijn zeldzaam.

Klachten / symptomen bij medicijnafhankelijke hoofdpijn

Medicijn-overgebruiks hoofdpijn is vaak een zeurende hoofdpijn die dagelijks of bijna dagelijks aanwezig is, maar kan op sommige momenten ook lijken op migraine. De hoofdpijn wordt vaak kortdurend erger bij het pogen de uitlokkende medicatie te staken en dat is de reden dat patiënten doorgaan met overmatig gebruik ondanks dat ze zich daar vaak niet prettig bij voelen. Er is vaak een associatie met aandoeningen zoals angst- en depressieve stoornissen, ook overgewicht komt vaker voor.

Waarom naar CWZ met medicijnafhankelijke hoofdpijn?

  • CWZ heeft een speciale hoofdpijnpoli. Hier wordt u zo goed mogelijk geholpen. De hoofdpijnpolikliniek CWZ werkt samen met andere gespecialiseerde centra in Nederland in de Vereniging Nederlandse Hoofdpijncentra.
  • Er is een verpleegkundig consulent aanwezig die gespecialiseerd is in hoofdpijn. Zij bespreekt samen met u uw klachten en geeft adviezen over uw leefstijl, het omgaan met hoofdpijn en hoe u medicijnen moet gebruiken.
  • CWZ heeft STZ-erkenning als expertisecentrum voor hoofd- en aangezichtspijn. In dit gespecialiseerde centrum kunnen mensen terecht voor de behandeling van chronische hoofd- en aangezichtspijn. Dit centrum is één van de unieke expertises van CWZ op het gebied van topklinische zorg.

Folders