Hersencysten

Dit is een met vocht gevulde holte die ergens groeit in de hersenen waar het niet hoort.

Deze cysten kunnen overal voorkomen, dus ook in de hersenen. Het komt wel heel weinig voor.

Arachnoïdale cysten
Dit zijn cysten die gevuld zijn met hersenvocht (liquor). Het hersenvocht in de cyste is niet afkomstig van de normale liquorruimten, maar het vocht wordt door de wand van de cysten zelf afgescheiden. Als men tijdens de operatie de cyste helemaal heeft leeggemaakt, ziet men geen liquor de cyste binnenstromen uit naburige subarachnoïdale ruimten, die van de cyste worden gescheiden door transparante vliezen. Omdat de cyste maar langzaam groter wordt oefent hij geen druk uit zoals andere snel in grootte toenemende ruimte-innemende massa's, maar omdat de cyste een afgesloten vloeistofruimte is, is hij onsamendrukbaar en bij bewegingen van het hoofd slaat hij als een steen op het omgevende weefsel.

Naast arachnoïdale cysten zijn er nog meer soorten cysten.

Toon meer

Klachten / symptomen hersencysten

Veel mensen met hersencysten hebben geen klachten. De cyste wordt toevallig ontdekt bij het maken van een scan die gemaakt is voor een andere aandoening.

Als er al klachten zijn, kunnen dat de volgende zijn:

Het komt soms voor dat iemand last heeft van verlammingen of spraakstoornissen. Ook kan het zijn dat er verhoogde druk in het hoofd is. Dan kunt u last hebben van:

  • hoofdpijn met misselijkheid
  • braken
  • sufheid.

Kinderen die een cyste hebben kunnen last krijgen van gedragsveranderingen.