Graves, oogziekte van

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte.

Auto-immuun betekent dat het lichaam haar eigen lichaamscellen ziet als een bedreiging. Het afweersysteem van het lichaam maakt dan antistoffen aan die de lichaamseigen cellen aanvallen.

Bij de ziekte van Graves maakt het lichaam meestal antistoffen tegen de schildklier. De ziekte wordt ook wel Graves orbitopathie genoemd.

Sommige mensen krijgen de oogziekte van Graves. Hierbij raken de oogspiertjes en het vet in de oogkassen ontstoken. Ze zwellen vervolgens op, waardoor de oogbollen naar buiten worden gedrukt. Als de oogleden en de oogkas heel stevig zijn, puilen de ogen niet zo erg uit. Dat is juist gevaarlijk, omdat dan de druk in de oogkas stijgt. Hierdoor raakt de oogzenuw bekneld.

De ziekte van Graves komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Toon meer

Klachten / symptomen bij de oogziekte van Graves

  • U heeft last van pijnlijke, rode en tranende ogen
  • Uw ogen zijn wijd opengesperd en bol, uw oogleden zijn opgezwollen. Hierdoor krijgt u een starende, boze of bange gezichtsuitdrukking
  • U gaat wazig of dubbel zien
  • U kunt uw ogen niet goed meer bewegen
  • U ziet steeds slechter

Waarom naar CWZ met de ziekte van Graves?

Vaak is de oogziekte van Graves heel mild en is behandeling met bevochtigende druppels voldoende om te voorkomen dat de ogen uitdrogen.

In het geval dat de ziekte van Graves meer klachten geeft, zoals dubbelzien of slechter zien, kan uw oogarts in CWZ de behandeling aanpassen. Daarbij werkt de oogarts vaak samen met een orthopist en internist.