Astma

Astma is een ziekte van de luchtwegen.

Kenmerkend is dat de luchtwegen verhoogd prikkelbaar zijn, en dus al snel reageren op allerlei verschillende prikkels. Dit komt doordat de luchtwegen bij mensen met astma ontstoken en geïrriteerd zijn en daardoor zijn ze extra gevoelig voor allerlei stoffen.

De spieren in de luchtweg reageren op prikkels door zich samen te trekken waardoor de luchtweg zich vernauwd en de luchtstroom in de luchtweg afneemt. 

De meeste astma patiënten zijn allergisch, bijvoorbeeld voor huisstofmijt, huisdieren of stuifmeel van gras of bomen. Maar er zijn ook niet-allergische 'prikkels' die een astma-aanval kunnen veroorzaken, zoals mistig weer, temperatuursovergangen, inspanning/sport, en scherpe geuren zoals tabaksrook, parfum of chloordamp. Ook kunnen mensen met astma benauwd worden door emotie of stress. Astma komt vaak in de familie voor, maar dat is niet altijd zo.

Zwangerschap
Astmapatiënten hebben  medicatie nodig. Ze worden benauwd zonder deze medicatie en lopen een risico op astmaaanvallen. Deze aanvallen zijn voor het ongeboren kind nog veel gevaarlijker dan voor de moeder. Gelukkig kunnen alle astmamedicamenten tijdens de zwangerschap veilig gebruikt worden. Het allerbelangrijkste is dat de baby zich zonder zuurstoftekort goed kan ontwikkelen. Zwanger zijn of willen worden is dus geen reden om met medicatie te stoppen, maar juist reden om het astma zo goed mogelijk in te stellen op medicatie. Alle reden dus voor een bezoek aan een in astma gespecialiseerde longarts.

Toon meer

Klachten / symptomen astma

  • Mensen met astma hebben het regelmatig benauwd, lucht tekort, of een zwaar gevoel op de borst.
  • Een astma-aanval begint meestal met hoesten of een piepende ademhaling. Dit komt omdat de spieren rond de luchtwegen verkrampen, de slijmvliezen opzwellen en de luchtwegen zich met slijm vullen. De lucht komt er daardoor bijna niet meer doorheen. Dat maakt het ademhalen moeilijk.
  • Andere klachten zijn hoesten en het opgeven van veel slijm. Veel mensen met astma hebben vaak ook last van hun neus, zoals verstopping, niezen en chronische verkoudheid. 

Waarom naar CWZ met astma?

  • Astma is een van de aandachtsgebieden van de afdeling longziekten van het CWZ.
  • We gebruiken de app CWZ Thuis - astma. De app maakt het mogelijk om op afstand mee te kijken naar uw gezondheidssituatie. U houdt zelf de regie in handen en u ziet het verloop van uw ziekte. 
  • Astma is een te algemeen woord, er bestaan namelijk vijf verschillende soorten astma, die alle vijf hun eigen kenmerken en hun eigen aanpak hebben. In CWZ zoeken we uit welk type astma u heeft, zodat de behandeling daarop kan worden aangepast. Hierbij kijken we alle factoren na die van invloed kunnen zijn op dat astma, zodat we die mee kunnen behandelen, waarbij de astma controle zal verbeteren. Door dit gestructureerd na te kijken vinden we bij 10- 30% van de patiënten met astma een andere diagnose, of een bijkomende diagnose die van invloed is op het astma. 
  • Ons doel van een astmabehandeling is te komen tot een zo goed mogelijke controle van de ziekte, waarbij we zo min mogelijk beperkingen van de patient willen overhouden.
  • Wist u dat 50% van de astma patiënten veel meer klachten hebben dan nodig is, en dat zij veel beter geholpen kunnen worden als ze een tijd door een astmaspecialist gevolgd worden? Ons streven is uw astma zo goed mogelijk in kaart te brengen, en voor u een persoonlijk behandelplan te maken. Hierbij is ons doel u een zo normaal mogelijk leven te bieden, met zo min mogelijk beperkingen. Astma is in de meeste gevallen heel goed te behandelen, en met de juiste medicatie hoeft u geen klachten en/of beperkingen te ervaren. Ook als u tot de 10% van de astmapatienten behoort met een moeilijk behandelbaar of ernstig astma, kunt u bij ons terecht voor uw behandeling. 

 

Nadesjna de Wit over thuismonitoring astma

Via de CWZ Thuis-app vult ze eens per twee weken allerlei vragen over haar gezondheid in. Dat geeft haar een gerust gevoel.

Nadesjna de Wit ,
patiënt Longziekten
Lees haar verhaal