Astma bij kinderen

Astma is een ziekte van de longen.

Bij kinderen met astma zijn de longen extra gevoelig voor allerlei stoffen.

Ruim 1 op de 10 kinderen heeft last van de luchtwegen. De meesten zijn dan ook allergisch, bijvoorbeeld voor huisstofmijt, huisdieren of stuifmeel van gras of bomen. Maar er zijn ook niet-allergische prikkels die een astma-aanval kunnen veroorzaken, zoals tabaksrook, chloordamp en luchtvervuiling. Ook kunnen kinderen met astma benauwd worden door lichamelijke inspanning of stress. Astma is vaak erfelijk.

Toon meer

Klachten / symptomen kinderastma

Kinderen met astma hebben het regelmatig benauwd of komen met klachten van hoesten of een piepende ademhaling. Dit komt omdat de spieren rond de luchtwegen verkrampen, de slijmvliezen van de bronchiën opzwellen en zich met slijm vullen. De lucht komt er daardoor niet goed meer doorheen. Dat maakt het ademhalen moeilijk. Een astma-aanval begint meestal na contact met bepaalde prikkels.

Waarom naar CWZ met kinderen met astma?

Wanneer bij uw kind de diagnose astma wordt gesteld roept dat vast veel vragen op bij u en de mensen in uw omgeving. Wat moet ik in huis doen? Welke medicijnen moet mijn kind gaan gebruiken, en hoe moeten die gebruikt worden? Zijn ze niet schadelijk? CWZ is één van de locaties van het Regionaal Astma en Allergiecentrum voor Kinderen (RAAcK). Dit centrum heeft als doel de beste zorg te bieden voor kinderen met astma, allergie en luchtwegklachten. De kinderlongartsen en –verpleegkundigen van CWZ maken deel uit van dit samenwerkingsverband en leveren daarbij met name zorg aan kinderen met luchtwegklachten zoals astma.

‘Luchtbrug. Jouw online astma kliniek’, is het online platform waar kinderen met astma online hun eigen gezondheid in de gaten houden, met hun arts chatten en informatie raadplegen. Ook in CWZ krijgen kinderen de vraag om mee te doen met Luchtbrug. Neem eens een kijkje de website van Luchtbrug.

Meer over astma bij kinderen

Zie de website inhalatorgebruik.nl voor alle informatie over het juiste gebruik van inhalatoren, voorzetkamers en neusmedicatie.

Job van den Burg over acute astma

Zo ben je een computerspelletje aan het spelen en zó lig je op de spoedeisende hulp. Job vertelt over zijn astma-aanval. 'Ik was te moe om bang te zijn.'

Job van den Burg,
patiënt Kindergeneeskunde
Lees zijn verhaal