Aneurysma verwijde lichaamsslagader

Een verwijde slagader wordt ook wel een aneurysma genoemd.

Dit is een slap en wijd gedeelte van een slagader. Het ziet eruit als een ballonnetje, gevuld met bloed.

Een aneurysma ontstaat zonder dat u het merkt en wordt langzaam groter. Meestal heeft u geen klachten. Daarom wordt een verwijde lichaamsslagader vaak pas per toeval ontdekt tijdens een onderzoek voor iets anders. Een aneurysma kan in elke slagader in het lichaam voorkomen, maar komt het meeste voor in de grote lichaamsslagader (de aorta). 

Toon meer

Klachten / symptomen verwijde lichaamsslagader of aneurysma

Een aneurysma geeft meestal geen of weinig klachten. De meest voorkomende klachten bij een aneurysma zijn een lichte pijn en een kloppend gevoel. Deze klachten zijn redelijk onschuldig. U loopt echter wel risico dat het aneurysma zich verder ontwikkelt.   

  • In een aneurysma ontstaan bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen vast gaan zitten in andere aders.
  • De bloedstolsels kunnen zo sterk groeien dat het hele aneurysma vol gaat zitten.
  • Een aneurysma kan zo groot worden dat het openscheurt. Dit gebeurt vooral als een aneurysma in de buikslagader (aorta) zit. U krijgt dan inwendige bloedingen en moet onmiddellijk worden geopereerd. Bij een opengescheurd aneurysma voelt u heftige pijn, meestal in de buik, rug en zij.

Waarom naar CWZ met een verwijde lichaamsslagader of aneurysma?

Een verwijde lichaamsslagader geeft niet veel klachten. Alleen is er de kans dat de ader scheurt. U bent dan in levensgevaar. Daarom is het verstandig om een verwijde lichaamsslagader te laten controleren en eventueel te opereren. In CWZ bent u daarvoor in goede handen. Onze ervaren artsen werken met de nieuwste technieken. Samen met u wordt de behandeling gekozen die het beste bij u past. Zo krijgt u de best mogelijke zorg.