Alvleesklieronsteking acuut

Bij een alvleesklierontsteking werkt de alvleesklier minder goed of helemaal niet meer.

Acute alvleesklierontsteking betekent dat de ontsteking plotseling begint. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals galstenen en overmatig alcoholgebruik.

Bij een acute alvleesklierontsteking moet u waarschijnlijk naar het ziekenhuis. Daar probeert de arts de ontsteking tot rust te brengen. Een acute alvleesklierontsteking kan een mild maar ook een zeer ernstig beloop hebben. Soms is een opname op de intensive care afdeling noodzakelijk.

Toon meer

Klachten / symptomen alvleesklierontsteking

Bij een acute alvleesklierontsteking hebt u pijn midden in de buik onder het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de borst, de zijkanten van uw lichaam en de rug. De pijn begint vaak 12 tot 24 uur na een flinke maaltijd of na veel drank. De pijn kan uren tot dagen duren.

Andere klachten kunnen zijn:

  • lichte koorts
  • heel veel ontlasting
  • misselijkheid en/of overgeven
  • klamme huid
  • opgezette, gevoelige buik
  • shock, lage bloeddruk of snelle polsslag

Waarom naar CWZ bij acute alvleesklierontsteking?

Als u een acute alvleesklierontsteking heeft, moet u behandeld worden. In CWZ bent u daarvoor in goede handen. We hebben ervaren artsen die snel kunnen zien wat er aan de hand is. Vervolgens starten zij snel met de behandeling. We werken hierbij veel samen. Met huisartsen en andere specialismen. En vooral met u. Zo krijgt u de behandeling die het beste bij u past.