Allergie bij kinderen

Bij kinderen met een allergie raakt het lichaam geïrriteerd door stoffen die eigenlijk onschadelijk zijn.

Als zij in contact komen met die stoffen, maakt het allergische antistoffen aan. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.

Klachten / symptomen bij allergie

  • Inhalatieallergie: een allergische reactie na het inademen van bepaalde stoffen, bijvoorbeeld stuifmeel (hooikoorts), huisstofmijt, huidschilfers van dieren of latex uit ballonnen en handschoenen. Kinderen met inhalatieallergie hebben een verstopte neus, tranende en jeukende ogen, dikke oogleden, een gezwollen mond en keel en soms heesheid en astma.
  • Voedselallergie: een allergische reactie door eten. Bijvoorbeeld door noten, pinda's, soja, aardbeien, vis, melk, chocola of ei. Kinderen met voedselallergie hebben last van benauwdheid, eczeem, tranende ogen, netelroos, dikke oogleden of lippen, jeuk en bij erg allergische reacties een shock.
  • Contactallergie: een reactie na huidcontact met bijvoorbeeld rubber, parfum, nikkel, zeep, make-up of eten. Contactallergie geeft eczeem of rode bulten.
  • Allergie voor insectengif (wespen- of bijensteken). Een allergie voor insectenbeten kan astma of rode vlekken veroorzaken. Kinderen die heel erg allergisch zijn kunnen in een shock raken.
  • Allergie voor bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antibiotica. Kinderen met een geneesmiddelenallergie krijgen eczeem of astma en soms een shock.

Uw kinderarts kan onderzoeken of uw kind een allergie heeft. Is uw kind erg allergisch? Zorg dan dat hij of zij altijd informatie over de allergie bij zich heeft.

Waarom naar CWZ met kinderen met een allergie?

CWZ is één van de locaties van het Regionaal Astma en Allergiecentrum voor Kinderen (RAAcK). Dit centrum heeft als doel de beste zorg te bieden voor kinderen met astma, allergie en luchtwegklachten. De kinderlongartsen en –verpleegkundigen van CWZ maken deel uit van dit samenwerkingsverband en leveren daarbij met name zorg aan kinderen met (voedsel)allergieën waarbij voedselprovocatietesten uitsluitend plaatsvinden in CWZ.