Aangezichtspijn

Bij aangezichtspijn heeft u heftige pijnscheuten in uw gezicht.

Trigeminusneuralgie is een vorm van aangezichtspijn. De heftige pijnscheuten in uw gezicht ontstaan door druk op de aangezichtszenuw of doordat er een bloedvaatje tegen de zenuw aandrukt. Dit prikkelt de zenuw en doet erg pijn.

Trigeminus neuralgie komt meestal doordat er een bloedvaatje tegen de zenuw aandrukt. Dit prikkelt de zenuw en doet erg pijn.

Toon meer

Klachten / symptomen aangezichtspijn

Waar de pijn zit hangt af van op welke zenuwtak er gedrukt wordt. Deze zenuw heeft drie takken, naar drie gebieden van het gezicht: 

  • is er druk op de eerste tak dan hebt u pijn in uw voorhoofd en ogen
  • druk op de tweede tak geeft pijn in uw bovenkaak en uw neus
  • bij druk op de derde tak hebt u pijn in uw onderkaak.

Bij aangezichtspijn begint de pijn vaak na prikkels die normaal geen pijn doen. Bijvoorbeeld het aanraken van de huid, eten, praten of een koude wind. De pijnscheuten duren een paar seconden tot een paar minuten. Soms gaat aangezichtspijn vanzelf over na enkele maanden of jaren. Maar het kan ook plotseling weer terugkomen.

Waarom naar CWZ bij aangezichtspijn?

CWZ heeft STZ-erkenning als expertisecentrum voor hoofd- en aangezichtspijn. In dit gespecialiseerde centrum kunnen mensen terecht voor de behandeling van chronische hoofd- en aangezichtspijn. Dit centrum is één van de unieke expertises van CWZ op het gebied van topklinische zorg.