Expertisecentrum schimmelinfecties

Het Radboudumc/CWZ expertisecentrum voor schimmelinfecties biedt consultatie voor patiënten met complexe schimmelinfecties. 

Gezonde mensen hebben er meestal geen last van, maar bij mensen met een verlaagde weerstand kunnen schimmels infecties veroorzaken met grote gevolgen. Zaak is om snel de juiste diagnose te stellen en de goede behandeling te geven.

Bereikbaarheid

024 365 75 15
maandag - vrijdag
8.30 - 17.00 uur
Secretariaat
024 365 75 14
medische microbiologie en infectieziekten C70

    Over het expertisecentrum

    Het multidisciplinair team bestaat uit onder andere internist-infectiologen, artsen-microbioloog, longartsen en klinisch farmacologen. Zij bieden hulp bij het diagnosticeren van schimmelinfecties en bij het opstellen van een behandelingsplan. In CWZ gebeurt al langer onderzoek naar schimmels die pas recent door de WHO als wereldwijd gevaarlijk zijn bestempeld. Dit blijft de komende jaren het grootste aandachtspunt van het centrum. 

    Lees het interview met Eelco Meijer, hoofd van het expertisecentrum locatie CWZ en arts-microbioloog.

    Erkenningen

    • Het is een expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen (ECZA), erkend door het Ministerie van VWS en de Nederlandse Federatie van Universiteiten (NFU).
    • In 2018 is het erkend als een van de ‘Diamond status’ (hoogste erkenning) expertisecentra van de European Confederation of Medical Mycology. 
    • In 2023 is het erkend als STZ TEC expertisecentrum door Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen. 

    Meer aandacht nodig vanwege resistente schimmels

    Eelco Meijer, arts-microbioloog en hoofd Radboudumc-CWZ expertisecentrum voor schimmelinfecties op de locatie CWZ, vindt dat het probleem van schimmels wordt onderschat: ‘De gezondheidszorg en overheidsinstanties zijn vooral gericht op bacteriën als ziekteverwekkers, maar dit begint te veranderen met de komst van Candida auris. Zo werken wij ook samen met het RIVM om landelijke surveillance op te zetten’. Meijer verzorgt samen met professor Verweij uit het Radboudumc elk jaar een cursus aan alle artsen in opleiding bij medische microbiologie. ‘Ik merk dat steeds meer specialisten oog krijgen voor schimmels. Zo zijn de longartsen en oogartsen alert op schimmelinfecties, maar ook op ernstige allergische reacties. Ook zijn goede hygiëne- en isolatiemaatregelen nodig om verspreiding tegen te gaan. In CWZ doen we dat goed.’

    Resistentie voor medicijnen
    Meijer: ‘Het probleem waar we de laatste jaren mee kampen, is de resistentie voor medicijnen. Dit betekent dat schimmels ongevoelig worden als ze vaker in contact komen met bepaalde antischimmelmiddelen.’ Wereldwijd komen er nogal wat van deze middelen in het milieu terecht. Vooral de bloementeelt is een grootverbruiker. Uit onderzoek blijkt dat plantenschimmels ook ziektes bij mensen veroorzaken. En omdat schimmels resistent worden, worden ziektes bij de mens ook lastig te behandelen. Dit probleem wordt steeds ernstiger. Meijer: ‘We moeten nieuwe middelen blijven ontwikkelen om ziektes te kunnen blijven behandelen. Maar voordat een middel op de Europese markt is, kan de schimmel al bijna resistent gemaakt zijn door gebruik in de agricultuur.’

    Globale uitbraak van resistent en gevaarlijk gist Candida auris

    Bij het grote publiek is er wereldwijd veel belangstelling voor een groot artikel van The New York Times over de huidige situatie van Candida auris (maart 2023). Het is de eerste gist die zich als een resistente bacterie gedraagt, en het maakt in ziekenhuizen over de hele wereld een toenemend aantal slachtoffers. Het kan ook op allerlei soorten materialen overleven, hele ziekenhuizen besmetten en niemand weet waar het echt vandaan komt. Arts-micobioloog Eelco Meijer: ‘Het expertisecentrum voor schimmelinfecties te CWZ doet veel onderzoek naar Candida auris en zal dat ook blijven doen. Daarnaast zullen wij ons richten op landelijk en internationaal beleid.’ Het expertisecentrum heeft zelfs de meeste wetenschappelijke publicaties over Candida auris wereldwijd.

    Tips bij schimmelinfectie

    Arts-microbioloog Eelco Meijer geeft 5 tips bij schimmelinfecties van de huid

    Praktische informatie

    Komt u naar CWZ?

    Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

    Wat neemt u mee?

    Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

    Bereid u goed voor

    Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

    Melden bij een Meldpunt

    U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.